2015 Június 13 – 14 Női “A” csoportos EB – Beszámoló

bejegyzése
2015. június 17.
Június 13 – 14. Kaunas (Litvánia) rendezték a női A csoportos Európa-bajnokságot. A magyar női válogatottat 7 fehérvári lány képviselte. Név szerint: Sólyom Beatrix, Huszti Katalin, Sándor Sára, Garamszegi-Geringer Nikolett, Pap Helga, Kiss Fanni, Gyolcsos Mária.
Négyszer hármas csoportba sorsolták a 12 csapatot. A magyar csapat Svédországgal, Moldáviával és  Lengyelországgal került egy csoportba.
Első mérkőzés: Magyarorazág – Svédország. 17 – 17. ( 10 – 7. )
Már a második percben megszületett az első magyar cél Gyolcsos Mária 50 méteres elfutását követően (5 – 0), a jutalomrúgás viszont középről nem sikerült. A Svédek egy nyitott tolongás mellet szűken elfutottak, így egyenlítettek, sőt még a jutalomrúgást is berúgták (5 – 7).  A második magyar cél is egy jól sikerült támadás előkészítésnek volt köszöhető, ismét Gyolcsos Mária futott középre, újabb 5 pont. A jutalom rúgás azomban most sem sikerült (10 – 7). Ez maradt a félidő erdedménye is.
Második félidő: harmadik percében két egymást követő fogáshiba után újabb svéd cél esett. (10 – 12) Vitéz Georgina óriási sprintjét követően újabb magyar cél született, a jutalom rúgás most biztosan sikerült Tóth Rebeka jóvoltából (17 – 12). A mérkőzés utolsó percében a svédek, ismervén a magyar tolongás gyengéjét, ismét szúken elfutottak a kialakult nyitott tolongás mellett. Ezzel kialakult a 17 – 17-es végeredmény, döntetlen. Ezzel az eredményükkel a svédek az Eb 3. helyéig meneteltek. A toronymagasan esélyes svéd csapat ellen egy döntetlen nem kis fegyvertény.
Második mérkőzés: Magyarország – Moldávia 14 – 29. ( 14 – 7. )
Az első célt Magyarország szerezte jól sikerült támadáselőkészítést követően, Tóth Rebeka futott a célterületre (5 pont), Kiss Fanni a jutalom rúgást értékesítette (+2 pont), így az állás  7 – 0. Újabb magyar cél, de most Kiss Fanni vitte (5 pont) és Tóth Rebeka rúgta (+2 pont), így már 14 – 0 volt az állás. Egy moldáv tolongást követően a szűken elfutó moldávok  célt szereztek sikeres jutalomrúgással (14 – 7). Ez az első félidő végeredménye is.  
Második félidő: Cseréltek a moldávok azonos paraméterü játékosokat, de nem tudtak cserélni a magyarok, mert nem volt megfelelő “hátország”. Egy eladott magyar labda és egy moldáv elfutást követően 7 ponttal növelte előnyét az ellenfél (14 – 14). A magyar célterület előtt előrepasszt követő tolongást kapott a moldáv csapat, amiből újabb célt szerzett (14 – 19). A Moldávok újabb cserék által tudtak újítani, és újabb célt szereztek, ezzel 14 – 24-re gyöztek.
Harmadik mérkőzés szombaton: Magyarország – Lengyelország. 0 – 29.
A Magyar lányok felének elfogyott az ereje, feladta a lengyelek ellen a nagyon erős iramú mérkőzést. Itt kiütközött a magyar csapat gyengéje, a megfelelő felkészültségű cserejátékosok száma. Így csapatunk a négy csapatból az utolsó helyen végzett a csoportmérkőzések folyamán.
Június 14. vasárnap 9 – 12. helyért.
Első mérkőzés: Magyarország – Grúzia 10 – 0. ( 0 – 0 )
A tavalyi elődöntős Grúzia ellen a magyar lányok nem tisztelték a nagy nevet. Az első félidő döntetlenre sikeredett, pedig mindkét csapat sok akcióval próbálkozott. Az előző nap igen sokat kivett a grúz lányokból, akik kiváló játéktudással, rutinossabb játékkal sem tudtak felül kerekedni.
A második félidőben már a sok passzos játéknak és egy gyors ritmusváltásnak köszönhetően Gyolcsos Mária vezetést szerzett (5 – 0). “Megtört a jég!” Most már csak a labdát kellett bírtokolni, ez is eredményesnek bizonyult, Tóth Dorottya újabb célja (10 – 0) megpecsételte a grúz csapat sorsát. Gyözött a magyar válogatott. 
Magyarország – Moldávia 17 – 14. ( 12- 7. )
Ismét összekerült a két csapat! A  nagyon magas rögbitudással rendelkező, profikat is felvonultató, volt TOP12-es moldáv csapat volt az ellenfől. Az első célt egy jól kivitelezett centerfigurának köszönhetően Vitéz Georgina vitte, a jutalomrúgást Kiss Fanni értékesítette (7 – 0). A második célt Szabó Viktória, Kiss Fanni és Gyolcsos Mária passzsorozatának köszönhetően 12 – 0-ra módosult az állás a magyar csapat javára. Még az első félidő végén a moldáv csapat 7 pontot szerzett (12 – 7). Ez maradt az első félidő végeredménye is.
A második félidő 5. percében újabb célt kapott a magyar csapat (12 – 14). A csapat nem tört meg, sőt Vitéz Georgina elfutásával, céljával 5 pontot szerzett, majd Tóth Rebeka +2 pontos rúgásával 17 – 14-re megnyete a mérkőzést. 
A Magyar válogatott az európai Á csoport 9. helyét szerezte meg. Amennyiben nem hibázza el a Svédek elleni két jutalom rúgását is, úgy az 5 – 8. hely egyikén végez.
………
Csapat kép: állnak:Solti Zoltán menedzser, Vitéz Georgina (Elefántok Vác), Szabó-Mester Viktória (Medvék Budapest), Gyolcsos Mária (Fehérvár Rugby Club), Garamszegi-Geringer Nikolett (Fehérvár Rugby Club), Pongrácz Dominika (Battai Buldogok), Pallér Balázs gyúró, Gyolcsos Ferenc szövetségi kapitány.
Térdelnek: Tóth Rebeka (Elefántok Vác), Sándor Sára (Fehérvár Rugby Club), Pap Helga (Fehérvár Rugby Club), Huszti Katalin csapatkapitány (Fehérvár Rugby Club), Kiss Fanni (Fehérvár Rugby Club), Sólyom Beatrix (Fehérvár Rugby Club),  Tóth Dorottya (Elefántok Vác)
20150613_14 noi rögbi válogatott.
Fotó: IRB